Τα πρόσωπα της ανταλλαγής μου
Μαρία (ελληνίδα συμφοιτήτρια), Marion (γαλλίδα συμφοιτήτρια, contact person και LEO επιτροπής Πανεπιστημίου Kremlin-Bicetre), Capucine (contact person κ εν δυνάμει από μηχανής Θεός…)
Οι προσδοκίες μου από Ελλάδα την παραμονή
…ήταν να περάσω ένα μήνα στο Παρίσι σε μια ανταλλαγή που θα μας τρέχουν όλους τους ανταλλασσόμενους τσούρμο από εκδρομή σε πάρτυ, όπως κάνουμε εδώ στην Αθήνα. Όλα αυτά με ένα μικρό ερωτηματικό, δεδομένου ότι Παρασκευή μεσημέρι μας έστειλε τελικά η Marion καινούργια ονόματα και τηλέφωνα για να επικοινωνήσουμε με το που θα φτάσουμε και κάτι καινούργιες διευθύνσεις διαμονής… η δική μου μία ώρα με το τρένο από το Πανεπιστήμιο…Μπα, σκέφτηκα… Λάθος θα κάνω… Οι πληροφορίες από το internet είναι κατά 50% λάθος…
Φτάνοντας στο αεροδρόμιο
… ήμουν μέσα στην τρελή αισιοδοξία (γιατί με είχα πείσει ότι οι πληροφορίες από το internet είναι κατά 50% λάθος) ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχή… Μπαίνω στο τραίνο για να φτάσω στον σταθμό που μου είχαν πει ότι θα συναντούσα μια φίλη της Caroline, της φοιτήτριας στο σπίτι της οποίας θα έμενα, γιατί εκείνη είχε φύγει διακοπές… Αλί και τρισαλί… Το internet τελικά είναι σπουδαίος τρόπος ενημέρωσης… Μετά από μία ώρα κ ένα τέταρτο συναντώ την Clemence στην αποβάθρα… Μετά από δύο ώρες είμαι στο σπίτι της Caroline, σε ένα κατά τα άλλα πλούσιο και καταπράσινο αλλά στην άκρη του Θεού προάστιο....
Το πρώτο ΣΚ
Ως μια άλλη Scarlet, έχω μάθει να μετατοπίζω τα προβλήματα για αργότερα! Έτσι, αποφάσισα να λύσω το πρόβλημα της απόστασης κάποια άλλη στιγμή μέσα στην Κυριακή που θα έφτανε και η Μαρία και να διασκεδάσω το πρώτο ΣΚ γιατί μετά θα άρχιζαν οι κλινικές και δε θα είχαμε ελεύθερα τα πρωινά… Εκείνο το βράδυ λοιπόν, παρακολούθησα μαζί με χιλιάδες παριζιάνους από μια γιγαντοοθόνη στο γήπεδο Charletty το ματς Γαλλία-Βραζιλία… Δέχτηκα εκεί το πρώτο πολιτισμικό σοκ καθώς μέσα σε ένα δίωρο, υπό την επίδραση αλκοόλ και του αέρα της νίκης, τα ακαδημαϊκά γαλλικά μου μετατράπηκαν σε ωραιότατη αργκό και τα μόνα συνθήματα που ήξερα να φωνάζω σε ματς τύπου «σήκωσέ το, το τιμημένο…» και «Χαριστέεεεεας…» μεταφράστηκαν σε ένδοξα και ξελαρυγγιαστικά «Allez les Blues!» και «Zizououou, joue!!!». Μετά τη νίκη, ζήσαμε στιγμές όπως αυτές του προπερισυνού καλοκαιριού στην Ομόνοια αλλά αυτή τη φορά στις Champs-Elysees! Και είχα την πεποίθηση ότι καλά ξεκινά η ανταλλαγή! Αλί και τρισαλί!
Η λύση που έδωσε η Capucine
Το επόμενο πρωί που συνάντησα τη Μαρία, δοκιμάσαμε να επικοινωνήσουμε με την Marion για να δούμε τι θα γίνει τη Δευτέρα με τις κλινικές μας… Μετά από ένα τηλεφωνικό διαπληκτισμό με τη Marion που αναρωτιόταν γιατί άραγε θέλαμε να μιλήσουμε με κάποιον που να ασχολείται με τις ανταλλαγές και αρνιόταν να μας συναντήσει, μερικά τηλέφωνα στην HelMSIC Αθήνας, κλάμματα εκνευρισμού και αρκετά mails, αποφασίσαμε να εκβιάσουμε λίγο την κατάσταση και τη Δευτέρα πήγαμε μόνες μας στο γραφείο διεθνών σχέσεων της σχολής και αναγκάσαμε τη γραμματέα να πάρει η ίδια τηλέφωνο την Marion… Τρεις ώρες αργότερα, βρισκόμασταν τελικά στις κλινικές μας…
Όσο για τη στέγαση, μάθαμε τελικά ότι διοργανώθηκε καθαρά από αμέλεια, δυο τρεις μέρες πριν φτάσουμε (παρότι μας επιβεβαίωναν ότι όλα ήταν από καιρό κανονισμένα)
Τελικά, τη λύση έδωσε η Capucine, η συμφοιτήτρια που είχε δεχτεί τελευταία στιγμή να αναλάβει τη φιλοξενία της Μαρίας για να πάει κ αυτή ανταλλαγή την επόμενη χρονιά… Ένα στρώμα στο πάτωμα και η πολύ φιλόξενη οικογένειά της δημιούργησαν έστω και με μερικές μέρες καθυστέρηση και μια τρομερά κακή οργάνωση από τη μεριά της γαλλικής επιτροπής, το υπόστρωμα για μια υπέροχη ανταλλαγή!!!
Ένα καλό contact person είναι το αλατοπίπερο της ανταλλαγής
Η Grenadine
…είναι η γάτα της Capucine και ο εφιάλτης μας για το μήνα! Άμαθες από γάτες, τις πρώτες δέκα μέρες είμασταν σίγουρες ότι τρώγαμε τρίχες παριζιάνας γάτας σε όλα μας τα γεύματα… Αλλά σιγά σιγά, την αγαπήσαμε και την συνηθίσαμε και τη συνδέσαμε στο μυαλό μας με το Παρίσι και το Moulin Rouge… Άλλωστε, το πιο γνωστό καμπαρέ του Παρισιού το λένε μαύρο γάτο κι έναν τέτοιο έχει ως έμβλημά του… Η δική μας ανταλλαγή έχει μάλλον την Grenadine!
Mundial- Γαλλία-Ιταλία…
Τέρμα! Οι Ιταλοί είναι πιο ωραίοι παίκτες από τους Γάλλούς και αυτούς υποστηρίζαμε (στα ελληνικά! Γιατί στα γαλλικά δηλώναμε φαν του Zidane…) Και μετά, άντε να πείσεις τους Γάλλους ότι οι Ιταλοί κέρδισαν επειδή έπαιξαν καλλίτερα!
Συγχαρητήρια από την κλινική
Μια βδομάδα μαθήματα στα γαλλικά με ελληνικότατο accent και τελικά δέχτηκα το πρωί μετά το ματς συγχαρητήρια για τη νίκη της χώρας μου στο Mundial (?!?!?!?!)
Η Θεία Τούλα και το εστιατόριο Santorini
Σαν να παίζαμε στο «Γάμος αλά Ελληνικά» εμφανίστηκε από το πουθενά μια Θεία Τούλα από τα Ζακόνινα Αιτωλοακαρνανίας και μια ολόκληρη οικογένεια και ένα ελληνικό εστιατόριο που έκαναν την πόλη ακόμη πιο φιλόξενη! (restaurant Santorini, rue de la Harpe, Metro St Michel-RER B)
Bal des pompiers-sapiers… Η φαντασίωση παίρνει σάρκα και οστά???
Οι Pompiers-Sapiers είναι κάτι σε πυροσβέστες, ΕΜΑΚιτες, Supermen… και πολύ δημοφιλείς στο γυναικείο πληθυσμό… και πριν την εθνική τους εορτή , ανοίγουν τους σταθμούς τους και κάνουν ένα μεγάλο πάρτι για τους νέους του Παρισιού… Αν εξαιρέσουμε δυο τρεις ημίγυμνους πυροσβέστες που χόρευαν πάνω στις πυροσβεστικές σκαλωσιές… μάλλον περιμέναμε κάτι καλλίτερο… Μπράβο, όμως στα παιδιά…
Τα ποδήλατα, ο Lenaic και το δάσος της Βουλόνης
Ο καλλίτερος τρόπος για να δεις μια πόλη, είναι τελικά με ποδήλατα! Ένα εικοσιτετράωρο ως δικυκλίστριες, μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε το Παρίσι από άλλη άποψη! Με οδηγό το Lenaic που υποτίθεται κινείται μόνο με ποδήλατο στο Παρίσι, καταφέραμε να χαθούμε, να ξαναβρούμε το δρόμο και να ξαναχαθούμε και τελικά να φτάσουμε …
στις Invalides την Δεκάτη Τετάρτη Ιουλίου για τα πυροτεχνήματα
… και να δούμε ξαπλωμένες στο γρασίδι μαζί με χιλιάδες άλλους Παριζιάνους τον ουρανό και τον Πύργο του Άιφελ ολοφώτιστους.
HIV ή αλλιώς αιμορραγία του υαλοειδούς …
Αυτοί οι Γάλλοι… αντιστρέφουν τα πάντα στην ιατρική ορολογία…SIDA αντί για AIDS, IRM αντί για MRI και τόσα άλλα… Τελικά κατάλαβα στην πράξη πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουμε την ιατρική ορολογία στα αγγλικά… Για να μπορούμε να συνεννοούμαστε καλλίτερα, βρε αδερφέ! Μου έκανε εντύπωση όμως που αν εξαιρέσουμε τα αρκτικόλεξα που παρουσίαζαν το παραπάνω πρόβλημα, γενικά ένας έλληνας φοιτητής με πολύ σχετική επαφή με αγγλική ορολογία μπορεί άνετα να καταλάβει και να εκφραστεί σε ιατρική συζήτηση στα γαλλικά. Οι Γάλλοι, βέβαια, δε μπορούν στα αγγλικά…
Ο κόσμος είναι πολύ μικρός για την IFMSA…
Ο Νίκος είναι ο LEO της Θεσσαλονίκης… τον γνωρίσαμε στο Παρίσι όπου έκανε ERASMUS και μας έκανε μια ωραιότατη ξενάγηση τόσο στο Παρίσι όσο και στο γαλλικό σύστημα ιατρικής εκπαίδευσης…
Μία γνωριμία απο τα παλιά, πισίνα πάρτι στους αμπελώνες της Γαλλίας και ξανά ο κόσμος είναι πολύ μικρός για την IFMSA…
Η Sabine είχε έρθει φέτος το καλοκαίρι ανταλλαγή με την IFMSA στην Αθήνα. Η Mathilde πέρισυ… Συναντηθήκαμε τελείως τυχαία και με τις δύο και κάναμε σαν να βλέπαμε έναν πολύ καλό φίλο ή συγγενή!
Η τελευταία με κάλεσε να περάσουμε το τελευταίο ΣΚ στο εξοχικό της αδερφής της σε κάτι που έμοιαζε λίγο με τις εκδρομές του ΟΦΙΣ ως προς τη σύνθεση. Μαζευτήκαμε περίπου πενήντα άτομα και κάναμε camping έξω από ένα ερείπιο αγροτόσπιτο περίπου 150 χρόνων, δίπλα σε μια καταπληκτική πισίνα! Surreal!
… Ουφφφ… Και είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω ακόμη να μοιραστώ… Τελικά, είναι δύσκολο να χωρέσεις έναν υπέροχο μήνα σε ένα κειμενάκι… Δεν ξέρω πραγματικά τι να πρωτοδιαλέξω για να περιγράψω το πόσο υπέροχη ήταν η ανταλλαγή αυτή!
…και να φανταστεί κανείς ότι δεν ξεκίνησαν όλα όπως έπρεπε ή τέλος πάντων όπως κάνουμε εμείς τις ανταλλαγές στην Ελλάδα ή όπως μας περιγράφουν άλλοι φοιτητές που φεύγουν ανταλλαγή… Μπορεί εκείνο το μήνα να μασταν σε ανταλλαγή μόνο η Μαρία κ εγώ και όχι ένα ολόκληρο τσούρμο όπως περιμέναμε για καλοκαίρι… Μπορεί να μην οργάνωσαν social program… Μπορεί να έχουμε καταθάψει τους γάλλους και τις ανταλλαγές τους στα evaluations… αλλά, σας τ’ ορκίζομαι… ακόμη κι αν ήξερα πως ακριβώς θα είχαν τα πράγματα, πάλι θα το ξανάκανα!
Και είμαι σίγουρη ότι θα θυμάμαι αυτήν την κακοοργανωμένη υπέροχη ανταλλαγή για πάντα… και μέσω αυτής, φυσικά και τη HelMSIC!
Ζιόβα Αλεξάνδρα
Φοιτήτρια Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α.