Ανταλλαγή στην Αγγλία!


Ανταλλαγή στην Αγγλία, καλοκαίρι του 2008 και ορισμένες σκέψεις πάνω στις ανταλλαγές.
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχοντας συμμετάσχει στις εξετάσεις της HelMSIC, εξασφάλισα τη θέση της ανταλλαγής στην Αγγλία. Τον θεωρώ όμως ακόμα περισσότερο τυχερό, όπως και όλους τους φοιτητές Ιατρικής στις επτά Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, που έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ανταλλαγών της IFMSA. Αν αναλογιστούμε το χυδαιότατο τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κράτος φέρεται στους απόφοιτους ιατρούς των ελληνικών πανεπιστημίων, κάθε ευκαιρία που έχουμε να φύγουμε στο εξωτερικό είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Και η HelMSIC ευτυχώς μας δίνει πολλές τέτοιες ευκαιρίες και μάλιστα με τρόπο αξιοκρατικό, κάτι που δυστυχώς σπανίζει στη χώρα μας. Αυτή την αξιοκρατία που χαρακτηρίζει τις ανταλλαγές της HelMSIC, είμαι σε θέση να τη γνωρίζω καλύτερα από πολλούς συμφοιτητές μου και αυτό ύστερα από την ενεργή μου ανάμιξη με την οργάνωση. Και πληγώνομαι όταν ακούω διάφορους να την αμφισβητούν.


Επανέρχομαι τώρα στην ανταλλάγή μου στην Αγγλία, που ήταν και  η πρώτη (δυστυχώς και η τελευταία) ανταλλαγή κλινικού τύπου όπου συμμετείχα. Λόγω της υπεπληθώρας ιατρών που χαρακτηρίζει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποιαδήποτε επαφή με το NHS (το αντίστοιχο ΕΣΥ) αποτελεί σχεδόν απαραίτητη προϋπόθεση να ξεκινήσεις ειδικότητα στη χώρα αυτή. Γι' αυτό και όποιος έχει τη δυνατότητα σα φοιτητής να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο του Η.Β. είναι για ΄μένα πολύ τυχερός.

Πολλοί βλέπουν τις ανταλλαγές της HelMSIC ως διακοπές στο εξωτερικό, ως μια ευκαιρία να γνωρίσουν μια ξένη χώρα και φοιτητές απ' όλον τον κόσμο. Είναι όμως πολύ περισσότερα από αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για χώρες όπως η Αγγλία ή άλλες της δυτικής Ευρώπης που δέχονται εκατοντάδες Έλληνες ιατρούς κάθε χρόνο. Δυστυχώς όμως ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, η ζήτηση μεγαλύτερη της προσφοράς. Ειδικά για την Αγγλία, όπου τα συμβόλαια κλείνονται ύστερα από απόφαση των Άγγλων φοιτητών που έχουν ήδη επιλεγεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγών της IFMSA, είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες.



Ειδικά όμως τη στιγμή που βρέθηκα στο Leicester, συνειδητοποίησα πόσο ακριβώς τυχερός είχα σταθεί. Οι Άγγλοι φοιτητές ήταν υπόδειγμα φιλοξενίας και ώντας συνεχώς στο πλευρό μας γίναμε γρήγορα μια παρέα, διαψεύδοντας περίτρανα τις όποιες φήμες είχα ακούσει για το λαό αυτό. Η μεγάλη όμως διαφορά μεταξύ των ανταλλαγών στην Αγγλία και αυτών στη Θεσσαλονίκη, για τις οποίες ήμουν κάποτε υπεύθυνος, ήταν το γεγονός ότι τα μέλη της τοπικής επιτροπής στο Leicester ειχαν τη συμπαράσταση και την αρωγή του πανεπιστημίου τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών μια -σε κάθε επίπεδο- άρτια οργανωμένη ανταλλαγή.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μνεία στις ανταλλαγές ερευνητικού τύπου, που αποτελούν μικρό ποσοστό στο σύνολο των ανταλλαγών που προσφέρει η HelMSIC, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι εξίσου σημαντικές με αυτές του κλινικού τύπου. Έχοντας περιορισμένη επαφή με την έρευνα, που αποτελεί άλλωστε στυλοβάτη της Ιατρικής, η συμμετοχή μας για ένα μήνα σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα θεωρείται από τους ξένους σημαντική εμπειρία και προσόν. Γι' αυτό και αν κάτι θέλω να πω μέσα από αυτές τις αράδες είναι ότι είναι στο χέρι μας να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο, αξίοποιώντας στο έπακρο αυτές τις ευκαιρίες που παρέχει η HelMSIC, στους φοιτητές Ιατρικής. Και είναι στο χέρι αρμοδίων για την εκπαίδευση μας να τις στηρίξουν ειδικά τη στιγμή που εν ονόματι μικροκομματικών συμφερόντων ο νέος Έλληνας ιατρός έρχεται αντιμέτωπος με την εξευτελιστική αυτή τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Έλληνα πολίτη κατάσταση.

Αλέξανδρος Χατζηαγοράκης, 2008
Φοιτητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

View Comments

blog comments powered by Disqus